DeLi & DiVaNeM
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Arama
 
 

Sonuç :
 


Rechercher çıkıntı araştırma

En son konular
» ses olayları proje
Tuz tüketimini azaltın EmptySalı Nis. 07, 2015 6:02 pm tarafından black01jack

» Buy generic cialis online now
Tuz tüketimini azaltın EmptyPerş. Ağus. 04, 2011 1:57 pm tarafından Misafir

» Public Employers In A Number Of States Eliminate Health, Other Benefits For Domestic Partners
Tuz tüketimini azaltın EmptyPerş. Ağus. 04, 2011 10:28 am tarafından Misafir

» online jade monkey slot free
Tuz tüketimini azaltın EmptyÇarş. Ağus. 03, 2011 7:36 pm tarafından Misafir

» Прикольные форумы
Tuz tüketimini azaltın EmptyÇarş. Ağus. 03, 2011 7:08 am tarafından Misafir

» which fish oil
Tuz tüketimini azaltın EmptyÇarş. Ağus. 03, 2011 6:56 am tarafından Misafir

» Где можно прошить samsung scx 4600....
Tuz tüketimini azaltın EmptyÇarş. Ağus. 03, 2011 5:02 am tarafından Misafir

» Ищу качественную заправку картриджей...
Tuz tüketimini azaltın EmptyÇarş. Ağus. 03, 2011 2:26 am tarafından Misafir

» Nas?l flas samsung SCX 4623FN sizi Goster ....
Tuz tüketimini azaltın EmptySalı Ağus. 02, 2011 8:47 am tarafından Misafir

Galeri


Tuz tüketimini azaltın Empty
Tarıyıcı
 Kapı
 Indeks
 Üye Listesi
 Profil
 SSS
 Arama

Tuz tüketimini azaltın

Aşağa gitmek

Tuz tüketimini azaltın Empty Tuz tüketimini azaltın

Mesaj  sihirligecem Paz Mayıs 24, 2009 7:19 pm

Tuz tüketimini azaltın 77671

Sağlıklı bir kişinin gün içerisinde en fazla 5-6 gram tuz tüketmesi gerekiyor.

Sağlıklı bir kişinin gün içerisinde en fazla 5-6 gram tuz tüketmesi gerektiği, aşırı tuz alınmasının hipertansiyon, inme, kalp krizi, kalp yetmezliği, mide kanseri, şişmanlık ve kemik erimesi riskini arttırdığı belirtildi.

Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Ülver Derici, ''2-8 Şubat Dünya Tuza Dikkat Haftası'' dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, gereğinden fazla tuz tüketiminin ciddi hastalıklara yol açabileceğini söyledi.

Tuz tüketiminin, toplumsal özelliklere ve yaşanan coğrafi bölgelere göre değişiklik gösterdiğini ifade eden Derici, ''sağlıklı bireylerde günlük olarak yemeklerle alınması gereken ortalama tuz miktarı 5-6 gramı geçmemeli'' dedi.

Derici, tuzun önerilen miktarın üzerinde tüketilmesinin ''hipertansiyon, inme, kalp krizi, kalp yetmezliği gibi ciddi hastalıkları tetiklediğini ve kalp-damar hastalıklarına bağlı ölümlerde artışa neden olabildiğini, mide kanseri, şişmanlık ve kemik erimesi riskini arttırdığını'' kaydetti. Aşırı tuz tüketimi halinde astım hastalığında da şikayetlerin arttığını ifade eden Derici, bu tür sorunların yaşanmaması için günlük alınan tuz miktarının azaltılmasının temel kural olduğunu vurguladı.

''TÜRKİYE'DE TUZ TÜKETİMİ NORMALİN 3 KATI''

Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneğince 2008'de tuz tüketimiyle ilgili yapılan çalışmada, ülkemizde genel olarak tuz tüketiminin ortalamanın üstünde olduğunun tespit edildiğini anlatan Derici, ''Türkiye'de bir kişinin günlük aldığı tuz, ortalama 18 gramla normalden 3 kat daha fazla'' dedi.

Derici, Türk Hipertansiyon İnsidans Çalışması'na göre, erkeklerin kadınlardan daha fazla tuz tükettiğinin belirlendiğini ifade ederek, ''Türkiye'deki hipertansiflerin miktarı 4 yılda 3 milyon artmış olup, toplumumuzun aşırı tuz tüketimi bu artışın önemli bir sebebi olarak görülmektedir. Erkeklerde hipertansiyon gelişme oranı kadınlara göre daha yüksek saptanmıştır'' diye konuştu.

''SOFRANIZDAN TUZLUKLARI KALDIRIN''

Aşırı tuz tüketiminden kaçınmak için sofradan tuzlukların kaldırılması gerektiğini kaydeden Derici, şu önerilerde bulundu:

''Market alışverişlerimizde alacağımız ürünün içeriğine bakmak alışkanlık haline getirilmeli. Eğer ürünün 100 gramında 1.5 gram tuz ya da 0.6 gram sodyum varsa yüksek tuzlu ürün, 0.6 gram tuz ya da 0.1 gram sodyum varsa düşük tuzlu ürün grubuna girer. Sağlıklı bir beslenme için tuz oranı yüksek gıdaları tüketmemeye özen göstermeliyiz.

Ürün üzerinde sodyum miktarı verildiyse bu rakamı 2.5 ile çarparak tuz miktarı hesaplanmalı.''

Lokantada yenilen ürünlerdeki tuz miktarı, menülerde bulundurulmadığı için farkında olmadan aşırı tüketilebildiğine dikkati çeken Derici, bütün müşteriler için ortak hazırlanan gıdaları sunan yerlerden ziyade kırmızı eti, tavuğu, balığı ve sebze yemeğini istenilen gibi az tuzlu hazırlayıp getirebilecek yerlerin tercih edilmesi gerektiğini bildirdi. Derici, müşterilerin menülerde böyle bir istekte ısrarcı olmaları halinde bu şekilde hizmet veren lokanta sayısının artacağını belirterek, dışarda tüketilen gıdalarda bulunan tuz miktarı için şu örnekleri verdi:

''Bir porsiyon döner-kebap yediğimizde 8.6 gram, bir porsiyon pizza yediğimizde 4 gram (sosis ve salamlı ise bu miktar daha da artar), bir porsiyon hamburger ve patates kızartması yediğimizde 2.9 gram, bir porsiyon kızarmış balık ve patates kızartması yediğimizde 1.2 gram ve 100 gram ekmek yediğimizde de 1.4 gram tuz tüketilmektedir.

Unutmayalım ki size sormadan çayınıza ya da kahvenize şeker ekleyebiliyorlar mı? Öyleyse neden size sormadan yemeklerinize tuz ekleyebiliyorlar? Buna izin vermeyelim, sağlığımızı koruyalım.''
sihirligecem
sihirligecem
Admin

Mesaj Sayısı : 296
Kayıt tarihi : 10/11/08
Yaş : 32
Nerden : ANTALYA

https://sihirligecem.yetkin-forum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz